miércoles, 8 de junio de 2011

Banca Mondiala, optimism pentru economia Romaniei

Banca Mondială a îmbunătăţit uşor estimarea privind creşterea economică a României pentru acest an, la 1,6%. Tot aceasta a modificat în scădere prognoza pentru anul următor, la 3,7%, potrivit raportului Perspective Economice Globale, transmite Mediafax.
Instituţia financiară internaţională anticipa în aprilie o creştere a economiei României cu 1,5% în 2011 şi cu 4,4% în 2012.
Pentru 2013, Banca Mondială anticipează un avans al PIB de 4% în România. Fondul Monetar Internaţional prognozează o creştere economică de 1,5% pentru România în acest an, la fel ca Guvernul, şi de 3,75-4% pentru 2012.
Totodată, Banca Mondială estimează o majorare a deficitului de cont curent al României de la 5,1% în acest an la 5,4% în 2011 şi 5,7% în 2013.
În Europa Centrală şi de Est, creşterea economică se va situa la 4,5% în acest an, dar va încetini uşor la 4,2% anul următor. În 2013, economia statelor din regiune va înregistra un avans de 4,3%. Europa Centrală şi de Est include Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Georgia, Kosovo, Lituania, Macedonia, Muntenegru, România şi Serbia.
Regiunea va avea o evoluţie mai accelerată decât zona euro, unde PIB va avansa cu 1,7% în acest an, 1,8% anul următor şi 1,9% în 2013.
Pentru economia globală, Banca Mondială estimează creştere de 3,2% anul acesta şi de 3,6% atât în 2012 cât şi în 2013.
Creşterea statelor membre ale Uniunii Europene dar cu economii încă în dezvoltare (Bulgaria, România şi Lituania) se va accelera în următorii ani, estimează Banca Mondială, susţinută de natura destul de diversificată a economiilor acestor ţări, programele de sprijin din partea Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional, dar şi a recuperării din zona euro.
Chiar dacă aceste ţări nu au fost, încă, afectate de temerile referitoare la sustenbilitatea fiscală din ţările europene bogate, un impact negativ prin intermediul sectorului financiar rămâne o posibilitate. Această situaţie amplifică importanţa redobândirii unui spaţiu de manevră fiscală adecvat în finanţele publice.

3 comentarios:

  1. buna as dori sa tracud un empadronamiento din spaniola in romana pentru ambasada .cat ma costa.si cum se procedeaza

    ResponderEliminar
  2. raspundeti va rog la email acesta cristianoltean73@yahoo.com

    ResponderEliminar